|
Ověření účinnosti ošetření osiva nízkoteplotním plazmatem s ohledem na zdravotní stav a produkční vlastnosti
Gazdík, Filip
Diplomová práca bola zameraná na overenie účinnosti ošetrenia osiva kapusty hlávkovej (Brassica oleracea var. capitata) nízkoteplotnou (studenou) plazmou a jej vplyv na zdravotné a produkčné vlastnosti rastlín a na účinok proti patogénu Xanthomonas campestris pv. campestris (Xcc). Ako doplnkové ošetrenie bola použitá pôdna huba Trichoderma virens (TVI). Z pokusu vyplynulo, že nízkoteplotná mikrovlnná plazma, pri zníženom tlaku, výkone 500 W a dobe pôsobenia 4 minúty, nemala významný vplyv na Xcc, ale mala však pozitívny vplyv, v kombinácii s Xcc a TVI, na vitalitu rastlín a ich výnos. Ďalej sa ukázalo, že toto ošetrenie malo v kombinácii s Xcc negatívny vplyv na klíčivosť rastlín. Ošetrenie nízkoteplotnou plazmou s použitými parametrami sa pre kapustu hlávkovú ukázalo ako nevhodné.
|
|
Zhodnocení odrůdové odolnosti vybraného sortimentu zeleniny vůči houbovým patogenům
Maláková, Dana ; Koudela, Martin (vedoucí práce) ; Kristína, Kristína (oponent)
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit odrůdovou odolnost vybraného sortimentu odrůd salátu hlávkového, listového, ledového a zelí hlávkového vůči houbovým patogenům (Bremia lactucae a Fusarium oxysporum f. sp. conglutinanas)
Tyto pokusy probíhaly v laboratorních podmínkách katedry zahradnictví FAPPZ na ČZU v Praze v růstových komorách. Pokusy se salátem probíhaly v definovaných podmínkách při teplotě 18 - 20 °C v režimu 12 hodin světla a 12 hodin tmy. Pokusy se zelím hlávkovým probíhaly v definovaných podmínkách v režimu při teplotě 14 °C den a 12 °C noc. Rostliny salátů byly vysety v miskách na jemném písku. Rostliny zelí hlávkového byly vysety do sadbovačů s výsevným substrátem. U všech pokusů byly založeny infikované a kontrolní varianty. Po vzejití rostlin byly pokusné varianty inokulovány vybraným patogenem. Po celou dobu pokusu byly rostliny pozorovány ve 2 - 3 denních intervalech. Experiment byl hodnocen pomocí modifikované standardní metody podle Pawelec et al. (2006). Pro hodnocení pokusů salátu byla použita modifikovaná metoda hodnocení v %. Bodová stupnice 0 - 9 bodů podle procentuálního napadení rostlin byla použita pro hodnocení pokusů zelí hlávkového. Výsledky této metodiky byly vyhodnoceny pomocí programu Statistica12.
V pokusech hodnotících odrůdovou odolnost vybraných odrůd salátu hlávkového, listového a ledového k patogenu Bremia lactucae Bl:31, byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v citlivosti vůči tomuto patogenu. Z výsledků pokusů vyplývá, že nejvíce odolnými odrůdami byly Tarzan, Stamir, Adinal a Verala. Největší citlivost vůči patogenu Bl:31 vykazovala odrůda Dětenická Atrakce, dále pak Traper a Nikolaj. Vliv ošetření osiva horkou vodou (HWT) na potlačení patogena B. lactucae byl statisticky průkazný u odrůd Dětenická Atrakce (snížení o 10 %) a Dubáček (snížení o 7 %) v porovnání s infekční variantou bez ošetření HWT. U hodnocení citlivosti odrůd a linie zelí hlávkového bílého byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v napadení patogenem Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans rasa 1. Průkazně nejcitlivější vůči patogenu Foc byla odrůda Pourovo pozdní (stupeň napadení po inokulaci 6,52 bodů).
|
|
Využití přípravku Agrisorb při pěstování vybraného druhu zeleniny
Novák, Martin
Tato diplomová práce pojednává o využití hydroabsorbentu Agrisorb v kultuře zelí pěstovaného z přímého výsevu. V literární části je obsažena charakteristika přírodních i umělých látek poutajících vodu. Dále jsou zde uvedeny technologie pěstování hlávkového zelí, choroby a škůdci vybrané kultury, obsahové látky a statistické údaje. Diplomová práce je rozdělena na polní a skleníkový experiment. Cílem polního experimentu bylo zjistit vliv hydroabsorbentu Agrisorb, při aplikaci namáčením osiva, na zelí hlávkové při přímém výsevu. Cílem skleníkového experimentu bylo zjistit rozdíly rychlosti vzcházení modelové kultury v nestresových podmínkách a další rozdíly ve vývinu ošetřené a neošetřené sadby zelí. Při polním experimentu - hodnocení vzcházení rostlin - byla varianta agrisorb vyhodnocena jako nejlepší s vzešlými 68,50 %. Při stanovení kyseliny askorbové vyšla u varianty Agrisorb výrazně vyšší hodnota než u variant kontrolních 396,91 mg kys. askorbové / kg, tedy 120,20 % oproti suché kontrole. Při stanovení sušiny hlávek bylo u varianty Agrisorb dosaženo hodnoty 8,96 % (116,20 % oproti suché kontrole). Při měření listové plochy bylo u varianty Agrisorb dosaženo hodnoty 43,33 cm2, tedy 123 % hodnoty suché kontroly (43,33 cm2).
|